Survey of studies with propolis produced in the state of Bahia, Brazil

Aline Silva Costa, Bruna Aparecida Souza Machado, Marcelo Andres Umsza-Guez, Marina Gonçalves Cirqueira, Silmar Baptista Nunes, Francine Ferreira Padilha

Abstract


Propolis is a product of varied consistency and colour, produced by bees from materials collected from various parts of the plants. It has a complex chemical composition, which depends on the regional flora. Therefore, there are various types of propolis, making comparison between them a difficult task. In the present study, a survey of studies with propolis from the state of Bahia, Brazil, was carried out. We identified 17 scientific papers and eight patents dealing with propolis produced in Bahia. In these works three amongst the 13 types of propolis reported in Brazil were listed. Almost all studies report the antimicrobial activity potential of propolis types 6, highlighting its low percentage of flavonoids. It was also noted that the incentive given to the production of propolis type 13 in Bahia, also known as “própolis vermelha”, is due to the overall aggregate value of this product.


References


Adelman, J. 2005. Própolis: variabilidade composicional, correlação com a flora e bioatividade antimicrobiana/oxidante. Dissertação de Mestrado. Universidade do Paraná.

Alencar, S.M. 2002. Estudo Fitoquímico da Origem Botânica da Própolis e Avaliação da Composição Química de Mel de Apis melifera africanizada de diferentes regiões do Brasil. Tese de Doutorado. Universidade Estadual de Campinas.

Alencar, S.M.; Park, Y.K.; Aguiar, C.L. & Mariuzzo, D.M. 2001. Evidências fítoquímicas da própolis da região de Mata Atlântica do estado da Bahia. Revista Baiana de Tecnologia 16: 154–160.

Alencar, S.M.; Aguiar, C.L.; Paredes-Guzmán, J. & Park, Y.K. 2005. Composição química de Baccharis dracunculifolia, fonte botânica das própolis dos estados de São Paulo e Minas Gerais. Ciência Rural 25: 909–915. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782005000400025

Bankova, V.; Christov, R.; Kujumgiev, A.; Marcucci, M.C. & Popov, S. 1995. Chemical composition and antibacterial activity of Brazilian propolis. Zeitschrift für Naturforschung 50: 167–172.

Barbosa, M.H.; Zuffi, F.B.; Maruxo, H.B. & Jorge, L.L.R. 2009. Ação terapêutica da própolis em lesões cutâneas. Acta Paulista de Enfermagem 22: 318–22. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-21002009000300013

Barros, M.P.; Lemos, M.; Maistro, E.L.; Leite, M.F.; Sousa, J.P.; Bastos, J.K. & Andrade, S.F. 2008. Evaluation of antiulcer activity of the main phenolic acids found in Brazilian green propolis. Journal of Ethnopharmacology 120: 372–377. http://dx.doi.org/10.1016/j.jep.2008.09.015

Barth, O.M. 2006. Palynological analysis of geopropolis samples obtained from six species of Meliponinae in the Campus of the Universidad de Ribeirão Preto, USP, Brazil. Apiacta 41: 71–85.

Barth, O.M. & Luz, C.F.P. 2009. Palynological analysis of Brazilian red propolis samples. Journal of Apicultural Research and Bee World 48: 181–188. http://dx.doi.org/10.3896/IBRA.1.48.3.06

Barth, O.M.; Dutra, V.M.L. & Justo, R.L. 1999. Análise polínica de algumas amostras de própolis do Brasil meridional. Ciência Rural 29: 663–667. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84781999000400016

Bittencourt, F.O. 2008. Desenvolvimento e Avaliação da Atividade Antimicrobiana Contra Candida albicans de Formulações Semi-sólidas Contendo Própolis Vermelha. Dissertação de Mestrado. Universidade Tiradentes.

Brasil 2001. Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal. Regulamentos técnicos de identidade e qualidade do mel e produtos apícolas. MAPA/DAS/ DIPOA/DNT, Brasília.

Breyer, E.U. 1982. Abelhas e Saúde. 2 ed. Uniporto Gráfica e Editora Ltda, Paraná.

Burdock, J.S. 1998. Review of the biological properties and toxicity of bee propolis. Food and Chemical Toxicology 36: 347–363.

http://dx.doi.org/10.1016/S0278-6915(97)00145-2

Cabral, I.S.R.; Oldoni, T.L.C.; Alencar, S.M.A.; Rosalen, P.L. & Ikegaki, M. 2012. The correlation between the phenolic composition and biological activities of two varieties of Brazilian propolis (G6 and G12). Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences 48: 557–564. http://dx.doi.org/10.1590/S1984-82502012000300023

Castro, M.L.; Nascimento, A.M.; Ikegaki, M.; Costa-Neto, C.M.; Alencar, S.M. de & Rosalen, P.L. 2009a. Identification of a bioactive compound isolated from Brazilian propolis type 6. Bioorganic & Medicinal Chemistry 17: 5332–5335. http://dx.doi.org/10.1016/j.bmc.2009.04.066

Castro, M.L.; Vilela, W.R.; Zauli, R.C.; Ikegaki, M.; Rehder, V.L.G.; Foglio, M.A.; Alencar, S.M. de & Rosalen, P.L. 2009b. Bioassay guided purification of the antimicrobial fraction of a Brazilian propolis from Bahia state. BMC Complementary and Alternative Medicine 9: 25–30. http://dx.doi.org/10.1186/1472-6882-9-25

Costa, P.S.C. & Oliveira, J.S. 2005. Manual Prático de Criação de Abelhas. Editora Aprenda Fácil, Viçosa.

Costa, N.C.; Andrea, M.V.; Carvalho, G.J.L.; Almeida, A.M.L. & Ledo, C.A.S. 2011. Avaliação do efeito do extrato de própolis no tratamento da mastite subclínica em vacas de leite. Magistra 23: 257–261.

Daugsch, A. 2007. A Própolis Vermelha do Nordeste do Brasil e suas Características Químicas e Biológicas. Tese de Doutorado. Universidade Estadual de Campinas.

Daugsch, A.; Moraes, C.S.; Fort, P.; Pacheco, E.; Lima, I.B.; Abreu, J.A. & Park, Y.K. 2006. Própolis Vermelha e sua origem botânica. Mensagem Doce. 89. Disponível em http//:www.apacame.org.br; acesso em: 30 set. 2012.

Daugsch, A.; Moraes, C.S.; Fort, P. & Park, Y.K. 2008. Brazilian red propolis - chemical composition and botanical origin. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 5: 435–441. http://dx.doi.org/10.1093/ecam/nem057

Duarte, S. 2002. Estudo In Vitro do Efeito da Própolis da Bahia (Mata Atlântica) Sobre Estreptococos do Grupo mutans e na Atividade das Glucosiltransferases. Dissertação de Mestrado. Faculdade de Odontologia de Piracicaba.

Freitas, A.S.; Vit, P. & Barth, O.M. 2012. Pollen profile of geopropolis samples collected by native bees (Meliponini) in South American countries. Sociobiology 59: 1–16.

Freitas, F.O. 2002. Uso da palinologia em amostras arqueológicas de própolis na reconstituição da vegetação histórica de uma região. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento 22: 1-17.

Koo, H.; Rosalen, P.L.; Cury, J.A.; Ambrosano, G.M.B.; Murata, R.M.; Yatsuda, R.; Ikegaki, M.; Alencar, S.M. & Park, Y.K. 2000. Effect of a new variety of Apis mellifera propolis on mutans streptococci. Current Microbiology 41: 192–196. http://dx.doi.org/10.1007/s0028400101170

Korn, M.G.A.; Guida, M.A.B.; Barbosa, J.T.P.; Torres, E.A.; Fernandes, A.P.; Santos, J.C.C.; Dantas, K.G.F.; Nóbrega, J.A. 2013. Evaluation of sample preparation procedures for trace element determination in Brazilian propolis by inductively coupled plasma optical emission spectrometry and their discrimination according to geographic origin. Food analytical methods 6: 872–880. http://dx.doi.org/10.1007/s12161-012-9497-0

Lengler, S. 2012. Própolis. Disponível em http://www.brasilapicola.com.br/node/105; acesso em 3 set 2012.

Lima, G. 2008. Estudo sobre Mel, Cera e Própolis. ApexBrasil, Brasília.

Lima, M.G. 2006. A Produção de Própolis no Brasil. São Sebastião Editora e Gráfica, São João da Boa Vista.

Lustosa, S.R.; Galindo, A.B.; Nunes, L.C.C.; Randau, K.P. & Rolim Neto, P.J. 2008. Própolis: atualizações sobre a química e a farmacologia. Revista Brasileira de Farmacognosia 18: 447–454. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-695X2008000300020

Menezes, H. 2005. Própolis: uma revisão dos recentes estudos de suas propriedades farmacológicas. Arquivos do Instituto Biológico 72: 405–411.

Moura, F.F. 2000. Determinação das Propriedades Físico-químicas e Biológicas da Própolis Produzida por Apis mellifera na Região Nordeste do Brasil. Dissertação de mestrado. Universidade Estadual de Campinas.

Moura, S.A.L.; Negri, G.; Salatino, A.; Lima, L.D.C.; Dourado, L.P.A.; Mendes, J.B.; Andrade, S.P.; Ferreira, M.A.N.D. & Cara, D.C. 2009. Aqueous extract of Brazilian green propolis: primary components, evaluation of inflammation and wound healing by using subcutaneous implanted sponges. Evidence Based Complementary Alternative Medicine 2011: 1–9. http://dx.doi.org/10.1093/ecam/nep112

Nascimento Junior, A.V. 2007. A produção de própolis no Brasil. In: Anais do IV Seminário de Própolis do Nordeste, ilhéus, 24–26 out. 2007, p. 36–43.

Nunes, L.C.C.; Galindo, A.B.; Deus, A.S.O.; Rufino, D.A.; Randau, K.P.; Xavier, H.S.; Citó, A.M.G.L. & Rolim Neto, P.J. 2009. Variabilidade sazonal dos constituintes da própolis vermelha em bioatividade em Artermia salina. Revista Brasileira de Farmacognosia 19: 524–529. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-695X2009000400003

Oldoni, T.L.C.; Cabral, I.C.R.; D'Arcea, M.A.B.R.; Rosalen, P.L.; Ikegaki, M.; Nascimento, A.M. & Alencar, S.M. 2011. Isolation and analysis of bioactive isoflavonoids and chalcone from a new type of Brazilian propolis. Separation and Purification Technology 77: 208–213. http://dx.doi.org/10.1016/j.seppur.2010.12.007

Park, Y.K. & Ikegaki, M. 1998. Preparation of water and ethanolic extracts of propolis and evaluation of the preparations. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 62: 2230–2232. http://dx.doi.org/10.1271/bbb.62.2230

Park, Y.K.; Ikegaki, M.; Abreu, J.A.S. & Alcici, N.M.F. 1988. Estudo da preparação dos extratos de própolis e suas aplicações. Revista Ciência e Tecnologia de Alimentos 18: 313–318. http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20611998000300011

Park, Y.K.; Ikegaki, M. & Alencar, S.M. 2000. Classificação das própolis brasileira a partir de suas características físico-químicas e propriedades biológicas. Mensagem Doce 58. Disponível em http//:www.apacame.org.br; acesso em 3 set. 2012.

Paulino, F.D.G. 2004. Produtos da colmeia. In: D.C. Souza, (ed.), Apicultura: manual do agente de desenvolvimento rural. SEBRAE, Brasília.

Pereira, A.S.; Seixas, F.R.M.S. & Neto, F.R.A. 2002. Própolis: 100 anos de pesquisa e suas respectivas futuras. Química Nova 25: 321–326. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422002000200021

Pontin, K.; Silva Filho, A.A.; Santos, F.F.; Silva, M.L.; Cunha, W.R.; Nanayakkara, N.P.; Bastos, J.K. & Albuquerque, S. 2008. In vitro and in vivo antileishmanial activities of a Brazilian green propolis extract. Parasitology Research 103: 487–492. http://dx.doi.org/10.1007/s00436-008-0970-z

Righi, A.A. 2008. Perfil Químico de Amostras de Propólis Brasileiras. Dissertação de Mestrado. Universidade São Paulo.

Salgado-Labouriau, M.L. 1973. Contribuição à Palinologia dos Cerrados. Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro.

SECOM (Secretaria de Comunixação Social) 2011. EBDA estimula produção de própolis vermelha no sul do estado. Notícias – Agricultura, 11 ago. 2011. Disponível em http://www.comunicacao.ba.gov.br/noticias/2011/08/11/ebda-estimula-producao-de-propolis-vermelha-no-sul-do-estado; acesso em: 1 out. 2012.

SEBRAE (Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas empresas) 2010. Exportação Brasileira de Cera de Abelha (Própolis). Disponível em http://www.sebrae.com.br/setor/apicultura/sobre/apicultura/mercado/exportacoes/Exportacoes%20Julho.pdf; acesso em 14 ago. 2012.

Simões, C.C.; Araújo, D.B. & Araújo, R.P.C. 2008. Estudo in vitro e ex vivo da ação de diferentes concentrações de extratos de própolis frente aos microrganismos presentes na saliva de humanos. Revista Brasileira de Farmacognosia 18: 84–89. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-695X2008000100016

Sousa, J.P.B.; Furtado, N.A.J.C.; Jorge, R.; Soares, A.E.E. & Bastos, J.K. 2007. Perfis físico-químico e cromatográfico de amostras de própolis produzidas nas microrregiões de Franca (SP) e Passos (MG), Brasil. Revista Brasileira de Farmacognosia 17: 85–93. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-695X2007000100017

Souza, A.P.B.; Passos, J.P.G.; Padilha, A.F.F.; Albuquerque Júnior, R.L.C. & Cardoso, J.C. 2009. Efetividade da Delphinum staphysagria 6cH e 30cH em ensaios biológicos para cicatrização. Brazilian Homeopathic Journal 11: 13–14.

Souza, H.R.; Pando, A.M.S.C.; Cruz-Barros, M.A.V. & Albuquerque, P.M.C. 2012. Espectro polínico da própolis da abelha sem ferrão Tubi – Scaptotrigona aff. postica Latreille, 1807 (Hymenoptera: Apidae: Meliponini) em Barra do Corda - MA - Brasil. In: 19ª Reunião Anual do Instituto de Botânica, São Paulo, 2012.

Teixeira, E.W.; Message, D.; Meira, R.M.A. & Salatino, A. 2003. Indicadores da origem botânica da própolis: importância e perspectivas. Boletim de Indústria Animal 60: 83–106.

Teixeira, E.W.; Negri, G.; Meira, R.M.; Message, D. & Salatino, A. 2005. Plant origin of green propolis: bee behavior, plant anatomy and chemistry. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine 2: 85–92. http://dx.doi.org/10.1093/ecam/neh055




DOI: http://dx.doi.org/10.13102/scb324

Refbacks

  • There are currently no refbacks.