Socio-economic profile and ethnobiological knowledge of the gatherers of caranguejo-uçá, Ucides cordatus (Linnaeus, 1763), in the Environmental Preservation Area of the Parnaíba River Delta

Authors

  • Jussiara Candeira Spíndola Linhares elta Ciência, Rua dos Bem-te-vis, 5142, Conj. Jardim dos Pássaros, 64208-690, Parnaíba, Piauí, Brasil.
  • Lissandra Corrêa Fernandes Góes Delta Ciência, Rua dos Bem-te-vis, 5142, Conj. Jardim dos Pássaros, 64208-690, Parnaíba, Piauí, Brasil;; Universidade Estadual do Piauí, Av. Nossa Senhora de Fátima, s/n, Bairro de Fátima, 64200-000, Parnaíba, Piauí, Brasil.
  • João Marcos de Góes Delta Ciência, Rua dos Bem-te-vis, 5142, Conj. Jardim dos Pássaros, 64208-690, Parnaíba, Piauí, Brasil;; Universidade Estadual do Piauí, Av. Nossa Senhora de Fátima, s/n, Bairro de Fátima, 64200-000, Parnaíba, Piauí, Brasil.
  • Jefferson Francisco Alves Legat Embrapa Meio-Norte UEP-Parnaíba, BR 343, Km 35, Caixa Posta 341, 64200-970, Parnaíba, Piauí, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.13102/scb8084

Abstract

The aim of this study was to establish the socio-economic profile of the gatherers of caranguejo-uçá working in the Environmental Preservation Area (APA) in the Parnaíba River Delta, and to assess their knowledge of the biology and the interaction with the environment and the protection laws regarding this species. Twenty-six gatherers were interviewed from August 2005 through July 2006. They were questioned about their social situation, their folk knowledge on the biology of these crabs, the ways used to capture them, and how they perceive the protection of the mangrove environment. All the interviewees were males, ranging from 16 to 51 years old. They caught around 51 crabs/day during the rainy season and around 83 in the dry season. The gatherers went to the mangrove forest about 4 times per week. Their monthly household income was R$ 291.00. Out of 26 gatherers, 92.31% claimed to know the off-season period for crabbing; however, only 65.39% were correct. According to the gatherers, molting occurs from August to October, the same period as the presence of “caranguejo leite” (milk crab). They recognized the “andada” period from January to March. The presence of ovigerous females is in synchrony with the “andada”, from January to April. The gatherers stated that the crabs feed on leaves, roots and buds, and their predators are the capuchin monkey and the raccoon. 69.2% of the gatherers perceived a sizeable decrease in the number of crabs, and the need for increased catching effort. Study of such ethnobiological knowledge can provide a basis for studies on the preservation of this species, as well as the preservation and sustainable exploitation of the ecosystem.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alcântara-Filho P. 1978. Contribuição ao estudo da biologia e ecologia do caranguejo-uçá, Ucides cordatus cordatus (Linnaeus, 1763) (Crustacea, Decapoda, Brachyura), no manguezal do rio Ceará (Brasil). Arq. Ciên. Mar. 18(1/2): 1-41.

Alves RRN & AK Nishida. 2002. A ecdise do caranguejo-uçá, Ucides cordatus (Crustacea, Decapoda, Brachyura) na visão dos caranguejeiros. Interciencia 27(3): 110-117.

Alves RRN & AK Nishida. 2003. Aspectos socioeconômicos e percepção ambiental dos catadores de caranguejo-uçá Ucides cordatus cordatus (L. 1763) (Decapoda, Brachyura) do estuário do rio Mamanguape, Nordeste do Brasil. Interciencia 28(1): 36-43.

Alves RRN, AK Nishida & MIM Hernandez. 2005. Environmental perception of gatherers of the crab caranguejo-uçá (Ucides cordatus, Decapoda, Brachyura) affecting their collection attitudes. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 1(10): 1-8.

Botelho ERO, AF Dias & CTC Ivo. 1999. Estudo sobre a biologia do caranguejo-uçá, Ucides cordatus cordatus (Linnaeus, 1763), capturado nos estuários dos rios Formoso (Rio Formoso) e Ilhetas (Tamandaré), no estado de Pernambuco. Bol. Téc. Cient. CEPENE 7(1): 117-145.

Branco JO. 1993. Aspectos bioecológicos do caranguejo Ucides cordatus (Linnaeus, 1763) (Crustacea, Decapoda) do manguezal do Itacorubi, Santa Catarina, Brasil. Arq. Biol. Tecnol. 36(1): 133-148.

Costa RS. 1979. Bioecologia do caranguejo-uçá, Ucides cordatus (Linnaeus, 1763) - Crustáceo, Decápode - no nordeste brasileiro. Bol. Soc. Cear. Agron. 20: 1-74.

Fiscarelli AG & MAA Pinheiro. 2002. Perfil sócio-econômico e conhecimento etnobiológico do catador de caranguejo-uçá, Ucides cordatus (Linnaeus, 1763) nos manguezais de Iguape (24º 41’ S), SP, Brasil. Actual Biol. 24(77): 129-142.

IBAMA. 1994. Lagosta, caranguejo-uçá e camarão-do-Nordeste. Brasília: IBAMA.

Ivo CTC, AF Dias & RI Mota. 1999. Estudo sobre a biologia do caranguejo-uçá, Ucides cordatus cordatus, (Linnaeus, 1763) capturado no Delta do Rio Parnaíba, estado do Piauí. Bol. Tec. Cient. CEPENE 7(1): 53-84.

Ivo CTC & TCV Gesteira. 1999. Sinopse das observações sobre a bioecologia e pesca do caranguejo-uçá Ucides cordatus cordatus (Linnaeus, 1763), capturado em estuários de sua área de ocorrência no Brasil. Bol. Téc. Cient. do CEPENE 7(1): 9-52.

Legat JFA, AL Puchnick, PF Castro, AML Pereira, JM Góes & LC Fernandes-Góes. 2005. Current fishery status of Ucides cordatus (Linnaeus, 1763) (Brachyura, Ocypodidae) in the Parnaíba delta region, Brazil. Nauplius 1(1): 65-70.

Melo GAS. 1996. Manual de Identificação dos Brachyura (Caranguejos e Siris) do Litoral Brasileiro. São Paulo, Plêiade.

Mota-Alves MI. 1975. Sobre a reprodução do caranguejo-uçá, Ucides cordatus (Linnaeus), em mangues do estado do Ceará (Brasil). Arq. Ciên. Mar. 15(2): 85-91.

Nascimento SA, ER dos Santos, L Bonfim & RS Costa. 1982. Estudo bio-ecológico do caranguejo-uçá (Ucides cordatus) e do manguezal do estado de Sergipe-Nordeste do Brasil. Aacaju: ADEMA.

Nascimento SA. 1993. Biologia do Caranguejo-uçá (Ucides cordatus). Aracaju: ADEMA.

Nordi N. 1994. A captura do caranguejo-uçá (Ucides cordatus) durante o evento reprodutivo da espécie: o ponto de vista dos caranguejeiros. Rev. Nord. Biol. 9(1): 41-47.

Oliveira LPH. 1946. Estudos ecológicos dos crustáceos comestíveis Uçá e Guaiamu, Cardisoma guanhumi Latreille e Ucides cordatus (L.) Gercarcinidae, Brachyura. Mem. Inst. Osw. Cruz 44(2): 295-322.

Pinheiro MAA & AG Fiscarelli. 2001. Manual de apoio à fiscalização do caranguejo-uçá (Ucides cordatus). Itajaí: CEPSUL.

Rodrigues AMT, EJ Branco, SA Saccardo & A Blankensteyn. 2000. A explotação do caranguejo Ucides cordatus (Decapoda: Ocypodidae) e o processo de gestão participativa para normatização da atividade na região sudeste-sul do Brasil. Bol. Ins. Pesc. 26(1): 63-78.

Souto FJB & JGW Marques. 2006. “O siri labuta muito!” Uma abordagem etnoecológica abrangente da pesca de um conjunto de crustáceos no manguezal de Acupe, Santo Amaro, Bahia, Brasil. Sitientibus Série Ciências Biológicas 6 (Etnobiologia): 106 - 119.

Vasconcelos EMS, JA Vasconcelos & CTC Ivo. 1999. Estudo sobre a biologia do caranguejo-uçá, Ucides cordatus cordatus (Linnaeus, 1763), capturado no estuário do rio Curimatau (Canguaretama) no estado do Rio Grande do Norte. Bol. Tec. Cient. CEPENE 7(1): 85-116.

Published

2008-09-30

How to Cite

Linhares, J. C. S., Góes, L. C. F., Góes, J. M. de, & Legat, J. F. A. (2008). Socio-economic profile and ethnobiological knowledge of the gatherers of caranguejo-uçá, Ucides cordatus (Linnaeus, 1763), in the Environmental Preservation Area of the Parnaíba River Delta. SITIENTIBUS série Ciências Biológicas, 8(2), 135–141. https://doi.org/10.13102/scb8084

Issue

Section

Artigos